Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Ett krav är att det ska vara minst ett års fängelse, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet. Hör vilka andra krav som finns i videon ovan. Foto: Filip Hannu/SVT/SVT

Kan ta månader från dom till fängelse – detta krävs för häktning direkt efter rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Om en person döms till två års fängelse betyder inte det att personen börjar avtjäna sitt straff direkt efter rättegången. Processen – från dom till fängelse – kan snarare ta upp till flera månader.

Dennis Martinsson jobbar som doktor i straffrätt vid Stockholms universitet. Han har tittat på de tidigare fallen med den misstänkte 19-åringen och 32-åringen som kort innan mordet på Notviken i Luleå dömdes för olika brott.

Dessa personer häktades, misstänkta för inblandning i mordet, när de var frisläppta i väntan på att en tidigare dom skulle vinna laga kraft.

I videon ovan förklarar han vad som krävs för att en person ska bli häktad direkt efter en rättegång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Luleå

Mer i ämnet