Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör tidigare åklagaren Sven-Erik Alhem om tingsrättens beslut att låta häktade männen försättas på fri fot i väntan på dom.

Mordmisstänkta släpptes fria i väntan på dom – 25-årig kvinna i Luleå sköts ihjäl

Publicerad

Två av dem som sitter häktade, misstänkta för inblandning i mordet på en kvinna på Notviken i Luleå, dömdes kort innan dödsskjutningen för andra brott – men släpptes fria i väntan på dom. Brottsofferjourens ordförande Sven-Erik Alhem är kritisk till tingsrättens beslut.

En månad och två dagar innan mordet på den 25-åriga kvinnan dömdes den ena mannen, 32-åringen, till två år och sex månaders fängelse.

Och bara 14 dagar före mordet dömdes 19-åringen i hovrätten till ett år och nio månader fängelse för bland annat försök till grov misshandel och utpressning.

”Oerhörd förnedring”

Trots fängelsedomar släpptes båda när förhandlingarna i tingsrätten var klara i väntan på att domarna skulle överklagas eller vinna laga kraft.

– Det är en oerhörd förnedring från brottsofferperspektiv om man är dömd och sedan försätts på fri fot så att risk för fortsatt brottslighet kan förekomma, säger Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren.

I båda fallen ville åklagarna att de dömda männen skulle stanna kvar i häkte tills dom vunnit laga kraft, eller att hovrätten sagt sitt, men det avslogs av tingsrätten.

Alhem: Ska inte komma ut på fri fot

Männen försattes på fri fot och är numera misstänkta i Notviken-fallet, vilket Sven-Erik Alhem menar kan vara negativt för både gärningsmännen som kan återfalla i brott och offren som kan behöva möta sina förövare.

– Jag tycker att det är angeläget från alla synpunkter att man, när det gäller den här typen av brottslighet, får avtjäna straffet i direkt anslutning till att huvudförhandlingarna är avslutad så man inte kommer ut på fri fot dessemellan, säger Sven-Erik Alhem, tidigare åklagare och ordförande för Brottsofferjouren.

Hör honom berätta mer om det, enligt honom, felaktiga beslutet i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen i Luleå

Mer i ämnet