Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sävastbon Leif Gräsvik om barnbarnet Emils uppväxt: ”Hoppas på en ljus framtid med gröna investeringar” Foto: SVT/Randi Gitz

Farfar Leif tror på en grön framtid i Sävast för barnbarnet Emil

Uppdaterad
Publicerad

De gröna industrisatsningarna i norr ger ringar på vattnet i mindre byar. I Sävast, Bodens kommun, plaskar lille Emil omkring i vattenpölar och farfar Leif Gräsvik tror på en ljus framtid för barnbarnet tack vare de fossilfria investeringarna.

– Det är en nisch som gynnar framtiden. Hela världen trycker på, säger han.

I Sävast strax söder om Boden tingas nysläppta villor inom loppet av tio minuter. Flera mindre orter har fått näring av de gröna industriplanerna och när SVT träffar Leif Gräsvik är det full fart på barnbarnet Emil .

– Nej, nej, nej, ropar Emils mamma när han inte bara leker i snöns nysmälta vatten – han smakar på det direkt från hinken också.

1 500 jobb i grannbyn

Bara några mil bort från Sävast, i Norra Svartbyn, planerar ståltillverkaren H2 Green Steel en jättesatsning på fossilfritt stål. Produktionen startar redan 2024 och väntas ge upp till 1 500 direkta arbetstillfällen.

Leif Gräsvik tror att investeringarna är här för att stanna – och att de ska säkra barnbarnets vilja och möjlighet att vara kvar i Bodentrakten som vuxen.

– Jag vet inte hur världen ser ut då. Men kanske Emil är egenföretagare då och jobbar med de här industrierna, säger han.

I klippet vidareutvecklar Leif sitt resonemang och vad han vill att kommunerna ska göra för att hänga med i utvecklingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Industriboomen i norr

Mer i ämnet