Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anställda till verksamheterna i Skellefteå, Boden och Gällivare uppges till cirka 10 000 personer. Beräkningar visar att det är långt fler än så som behövs. Foto: Randi Gitz/SVT Design

Historisk satsning i norr på fossilfri industri – kräver 100 000 inflyttare

Uppdaterad
Publicerad

En historiskt stor satsning på fossilfri industri växer just nu fram i norra Norrland. Det är efterfrågan på elbilar och fossilfritt stål som gör att flera städer växer så det knakar. Regeringens samordnare tror på en 20-procentig befolkningsökning i de två nordligaste länen.

Det byggs och planeras för fullt i Boden, Gällivare och Skellefteå för att kunna ta emot alla människor som i framtiden behövs på orterna. En rolig utmaning för kommuner som brottats med en åldrande befolkningspyramid och ett minskande antal invånare. Men också svår. Hur gör man för att växa lagom och hållbart? Och hur räknar man ut hur många som kommer att flytta in?

Anställda till själva verksamheterna i alla tre städerna uppges till cirka 10 000 personer. Beräkningar visar att det är långt fler än så som behövs om planerna ska bli verklighet.

Industriboomen i norr

Nu råder febril aktivitet i Skellefteå, Boden och Gällivare. Hör röster från kommunerna i klippet ovan.

Särskild samordnare utsedd

Regeringen anser att mångmiljardsatsningarna i norr är så viktiga att en särskild samordnare har utsetts. Peter Larsson har räknat med att ett tillskott på 100 000 personer kommer att behövas i de två nordligaste länen till år 2035.

I dagsläget lever cirka 500 000 personer i Norr- och Västerbotten. Det skulle alltså handla om en 20-procentig ökning.

– Det är en mycket grov skattning, säger Peter Larsson. Jag har bett en rad olika organisationer som kan räkna i detalj att gå igenom.

Lätt att glömma kringfunktioner

Anställda till själva verksamheterna i alla tre städerna uppges till cirka 10 000 personer. Men enligt Peter Larsson måste man tänka större än så.

– Min stora poäng är att man vanligtvis bara fokuserar på de industriella jobben och glömmer hur hela samhället omvandlas och att nya behov uppstår, säger Larsson.

Så kan befolkningen öka i Norrbotten och Västerbotten enligt regeringens samordnare:

  • Direkta jobb och underleverantörer i berörda företag – 20 000.
  • Nya företag eller befintliga som drar fördel – 10 000.
  • Jobb i offentlig sektor – 20 000.
  • Hela familjer – 40 000.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet