Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan berättar vi vilka tre olika typer av odlingar som är aktuella att starta med hjälp av spillvattnet från Hybrit. Foto: Storyblocks

Så kan spillvärme från Hybrit användas till odling

Uppdaterad
Publicerad

Hybrit kommer att generera mer energi än Sveriges samtliga kommersiella drivhus använder tillsammans. Det här är en resurs som man nu planerar att använda.

Gällivare näringsliv har därför bett forskningsinstitutet Rise om hjälp med att kartlägga hur man kan nyttja spillvärmen till livsmedelsproduktion.

– Istället för att spola bort varmvattnet så vill vi dra nytta av det ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Roger Hansson, vd för Gällivare näringsliv.

Industriboomen i norr

Kan höja självförsörjningsgraden

Klart är att självförsörjningsgraden av livsmedel på detta sätt skulle kunna öka drastiskt. Exempelvis har värme motsvarande en megawatt potential att höja självförsörjningsgraden i Norrbotten med åtta procent.

I videon kan du se vilka tre typer av odlingar som spillvattnet skulle kunna användas till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet