Så ska Gällivare locka fler inflyttare – hör LTU-forskaren Lena Abrahamsson om svårigheterna och möjligheterna Foto: SVT

Utmaning att locka inflyttare till Gällivare – forskaren: ”Inkluderande attityd viktig”

Uppdaterad
Publicerad

Av de tre städerna Gällivare, Boden och Skellefteå så har Gällivare den största utmaningen i att lyckas locka till sig inflyttare. Det tror Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå Tekniska Universitet.

Forskaren menar att många orter i Norrbottens och Västerbottens inland har en tradition av att synliggöra män i samhället, idrotten och konsten i större utsträckning än kvinnor.

– Det är den historien man har, att samhället är till för vita, medelålders män, säger hon.

Industriboomen i norr

Forskaren om Gällivare: ”En del utmaningar”

Lena Abrahamsson har bland annat forskat kring social hållbarhet och gruvstäder. Hon anser att det är mycket viktigt att ett samhälle har en öppen social kultur och en inkluderande attityd hos medborgarna.

Hon förtydligar att det handlar om allt från klädstil till fritidsintressen.

– Det finns ännu mindre samhällen som har större utmaningar, som till exempel Pajala. Men de har ändå en del utmaningar i Gällivare.

Flera aktuella forskningsprojekt

På LTU pågår olika typer av forskning kopplat till de industriinvesteringar som görs i norr. Några aktuella områden är gruvor, digitalisering och framtidens arbete. 

Hör Lena Abrahamsson förklara i videon vad hon tror behövs för att locka nya medborgare till Norrbottens och Västerbottens inland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet