Färgstarka kläder viktigt vid eftersök

Uppdaterad
Publicerad

Folk som man måste leta efter på fjället skulle ofta gå att hitta mycket fortare om de inte hade så naturfärgade kläder. Det menar en van fjällräddare.

Fjällvandrare har ofta diskreta kläder i färger som smälter in i omgivningen. Det har också Dominik Albers som är på fjällvandring.

-Jag har mörka kläder men jag har min ryggsäck som är mer färggrann och jag tror att den syns bra.

-Jag har inte så klara färger just nu säger Steffen Gloge, fjällvandrare, men om situationen blir svår eller farlig så har jag med ett skydd med stark färg att trä över ryggsäcken.

Men det är inte många som tänker så och för vana fjällräddare så är det  näst intill omöjligt att hitta personer som de är ute och letar efter.

-Jag har varit ute på några fall där vi vet att den vi söker efter befinner sig i närheten, inom några hundra meter, men trots det har det tagit oss nästan en timme att hitta personen. Då har vi haft bra flygväder och flera i helikoptern som letat, men personen vi letat efter har haft svarta eller beige kläder, säger Hans Norén, alpin fjällräddare Abisko

Men det är inte alltid lätt att klä sig färgrikt i fjällen heller då modet för friluftskläder i dag är mer av det dämpade slaget. Och Hans Norén menar att fler borde bära färgglada plagg som orange och han pekar på en jacka i den färgen. 

-Med en sån färg skulle vi kunna hitta en försvunnen på direkten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.