Se polisens bilder från när de räddade tre klättrare i Kebnekaisemassivet 2020. Foto: Polisen

Färre fjällräddningar i Norrbotten 2020 – se polisens dramatiska räddning

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit färre fjällräddningar i Norrbotten jämfört med grannlänen Västerbotten och Jämtland. Anledningen kan vara att det har varit för krångligt att ta sig till Norrbottensfjällen på grund av coronapandemin, enligt polisen.

Mellan den första juni och sista september inträffade 66 fjällräddningar i Norrbotten, varav fem var sökinsatser efter försvunna personer och 60 stycken olika räddningar.

2019 låg siffran på 77 stycken.

– De skador vi ser är återkommande. Det handlar väldigt mycket om att man inte har rätt fysik och blir trött, trampar fel, vrickar eller faller, säger Stefan Källström, kommissarie och verksamhetsutvecklare vid fjällräddningen.

Vandrare tar sig inte ner

Källström berättar även att många vandrare och klättrare överskattar sin förmåga.

– Vi har haft en del som vill klättra upp på Kebnekaise men inte tar sig ner. Man går upp och sedan blir man för trött för att orka gå ner och då kan man göra sig illa.

Det som sticker ut är att Norrbotten är det enda län som minskar i antalet fjällräddningar.

– Det är ju längre upp till Norrbotten. Du måste köra till slutet på farbar väg och sedan vandra en bit för att komma upp på leden. I Jämtland är det farbart på väldigt många ställen och sedan bara rakt in i fjällvärlden, säger Stefan Källström.

Ökning i grannlänen

Det är inga dramatiska skillnader mellan 2020 och 2019 hos något utav de norrländska länen trots coronapandemin. En liten ökning syns däremot i Västerbotten och i Jämtlands fjällvärld.

Förklaringen tycks ligga i att det har varit ungefär lika mycket turister som vanligt, då utländska turister minskat medan antalet svenska turister ökat.

– Den delen är kanske sammankopplad med covid-19 då Jämtlandsfjällen är lättare att ta sig till än Norrbottensfjällen.

I klippet ser du polisflygets film från den dramatiska fjällräddningen vid Kebnekaise.

Tre personer räddades från en klipphylla på Kebnekaise. Trion vinschades upp och fördes i säkerhet. Foto: Polisflyget

Så många fjällräddningar genomfördes 2020/2019 i Norrland

Norrbotten

2020 – 66 stycken

2019 – 77 stycken

Västerbotten

2020 – 18 stycken

2019 – 13 stycken

Jämtland

2020 – 64 stycken

2019 – 43 stycken

Totalt

2020 – 142 stycken

2019 – 133 stycken

Fotnot: Fjällräddningarna inträffade mellan den 1 juni till sista september. Siffrorna står för både letandet av försvunna människor och ”vanliga” räddningar vid till exempel skador.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.