Så här har det sett ut runt Kebnekaises fjällstation under sommaren. Foto: SVT/Privat

Hundratals tält dumpades på Kebnekaises fjällstation: ”Inte acceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ovanligt skräpigt kring Kebnekaise fjällstation i sommar. Personalen har tvingats städa bort mängder av tält efter att fjällvandrare bara rest sig upp och gått.

– Det här är inte ett acceptabelt beteende, säger Marit Sarri, platschef på Kebnekaise fjällstation.

Kebnekaise fjällstation har slagit besöksrekord flera år i rad, och trots pandemin har anläggningen haft ett högt tryck av gäster även i år då många valt att resa inom landet.

Ny utrustning lämnades kvar

I samband med detta har ett nytt fenomen uppstått när massvis av tält lämnats kvar kring anläggningen. Totalt sett har personalen städat undan ett 50-tal tält samtidigt som ännu fler har slängts på fjällstationens sopstation, vilket betyder att över hundra tält har dumpats kring eller på stationen.

– Ibland är tälten helt tomma men det har ofta varit kvarlämnade sopor, blöta kläder och splitterny utrustning som ibland inte ens är uppackad. Det ser nästan ut som att man har lämnat tältet i panik, säger Marit Sarri, platschef på Kebnekaise fjällstation.

Ett av alla tält som lämnats kvar. Foto: Privat

Vandrare köper festivaltält – för fjällmiljö

De tält som har lämnats kvar i naturen beskrivs som ”skräptält” och någonting som skulle kunna användas på festival. Marit Sarri uppskattar att de kostar mellan 300 och 700 kronor.

– Det är tält som inte står emot fjällets väderomslag. Det är inte samma väder här som nere i Stockholm eller längs Norrbottens kustland.

Platschefen: Oacceptabelt beteende

Tidigare somrar har personalen vid Kebnekaise fjällstation plockar ner två eller tre så kallade ”skräptält”. Därför tror man att orsaken till sommarens nedskräpning är att anläggningen fått en ny typ av besökare med liten erfarenhet av fjällvärlden.

– De kanske inte ens skulle ha besökt Kebnekaise om gränserna i världen varit stängda, säger Marit Sarri, platschef på Kebnekaise fjällstation.

I stort sett alla tält har varit i så dåligt skick att personalen tvingats slänga dem.

– Vi har pratat med vår hållbarhetsansvariga och kommunikatör. Vi måste på nåt vis få ut informationen om att det här inte är ett acceptabelt beteende. Men också för vandrarnas skull så de får en bättre upplevelse och skaffar utrustning för det här klimatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer