Skräp i Kebnekaises toppstuga Foto: STF/privat

Vandrare lämnar fullt med skräp i Kebnekaises toppstuga

Uppdaterad
Publicerad

Nedskräpningen i fjällen runt Kebnekaise har under några år varit ett problem. Under onsdagen fick personal från Svenska turistföreningen (STF) bära ner mängder av kvarlämnat skräp från toppstugan.

På sitt Instagramkonto delade STF bilden som två vandrare tagit, som visar allt ifrån kvarlämnade ölflaskor till plastpåsar och gammal mat. Under onsdagen var STF:s personal uppe i toppstugan och städade.

De skriver: ”Vi vill påminna om att det finns inga sopbilar på fjället och vi behöver alla hjälpas åt att plocka med oss skräpet tillbaka.”

– Det här är inget nytt fenomen för oss. Längs leder lämnar folk inte så mycket skräp men vid bebyggelse i form av nödstugor och vindskydd är det som att om en börjar lämna så fortsätter fler. Och det är inte bara vid Kebnekaise utan i hela fjällvärlden, säger Johanna Murray på STF.

STF har organiserade turer till Kebnekaises topp och är de som står för säkerhetsstugan på toppen, men i övrigt har de inget ansvar för skräpet som vandrare lämnar i området.

Föreningen har sedan tidigare ett samarbete med Håll Sverige Rent och erbjuder gratis soppåsar längs lederna i Kebekaiseområdet. Dessutom bjuder de alla sopplockare på fika när de kommer till fjällstationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer