”Det är ganska mycket stress inför proven”, säger gymnasieeleven Emma Berg. Foto: SVT

Färre nationella prov på gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet nationella prov på gymnasiets teoretiska och högskoleförberedande program ska minskas från och med januari nästa år. Och det är bra, tycker en gymnasieelev vi träffat i Luleå.

– Det känns som att dom nationella proven väger in ganska mycket. Och det är ganska mycket stress inför proven, säger Emma Berg som går tredje året på naturvetenskapsprogrammet på Gymnasiebyn i Luleå.

Tre prov tas bort

De nationella prov som tas bort är inledande prov i svenska, engelska och matte. Och det är bra, menar Emma Berg.

– I grund och botten är det lärarna som känner sina elever och då är det ju bara rätt att dom ska ha det slutgiltiga avgörandet vilket betyget blir. Allt som är ett steg mot det är positivt, tycker Emma Berg.

Minska stressen

Totalt blir det tre färre nationella prov under hela gymnasietiden. Men skolor kan också välja att behålla proven. Proven blir dock fortsatt obligatoriska i årskurs tre. Enligt regeringen görs minskningen för att få ned arbetsbelastningen för lärarna och minska stressen för eleverna.

Att proven kan orsaka stress kan Emma Berg vittna om. Hon har i de vanliga proven i skolan det högsta betyget A i matte. Men på det nationella provet blev hon nervös och skrev ett C.

–  Alla steg att minska proven och fokusera på att lära sig och att uppskatta sin tid på gymnasiet tror jag kan vara väldigt positivt. Speciellt med tanke på att det är så otroligt mycket mental ohälsa bland ungdomar idag. Man märker det och inte bara bland mina klasskamrater på natur utan även på andra program, säger Emma Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.