Färre reser med Norrtåg

Uppdaterad
Publicerad

Antalet resande mellan Luleå och Umeå med Norrtåg har minskat kraftigt under januari. Det efter att resenärerna tvingats att åka buss istället för tåg.

Det var i mitten av september ifjol som Norrtåg tog över tågtrafiken i norr. Men de nya tåg som togs i drift visade sig fungera dåligt i vintertrafik. Problemen med tågen innebar så många inställda turer att Norrtåg från januari låtit resenärerna åka buss istället för tåg på sträckan Luleå-Umeå.

-Jag är väldigt besviken, särskilt som det är kväll, mörkt och snö för jag tycker inte om att åka bil ens på kvällen. Jag känner mig mycket tryggare med tåg, säger Margareta Edén-Smaali från Stockholm.

Norrtåg i Norrbotten

-Det är inte så kul. Jag har bokat biljetten för ett tag sedan då Norrtåg sade att tågen skulle börja gå igen från10 februari. Men för någon vecka sedan fick jag ett meddelande att det inte skulle bli tåg utan buss, säger Agneta Hult från Umeå.

Och hon är inte förvånad över att Norrtågs statistik visar att antalet resenärer på sträckan sjunkit – i oktober reste 3900, i november 4700, i december 4200 och i januari blev det rejäl nedgång med 2100 resenärer.

Från Norrtåg säger kommunikationschefen Tomas Hedenius att det är svårt att dra några slutsatser om statistiken då det är första året man bedriver tågtrafiken och det inte finns några siffror att jämföra med.

Han säger också att Norrtågs förhoppning är att tågtrafiken på sträckan ska vara igång till 10 mars – men det under förutsättning att man har nog många tåg som då fungerar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrtåg i Norrbotten

Mer i ämnet