Norrtågs vd Maria Höglander. Foto: SVT

Efter strulet – Norrtåg förstärker för att klara vinterklimatet

Uppdaterad
Publicerad

Norrtåg har tilldelats tre begagnade tåg som ska hjälpa företaget att klara av störningar i vintertrafiken. Men de förväntas inte levereras förrän tidigast 2020.

Vintern har varit mardrömslik för Norrtåg med tanke på att nästan vart tredje tåg i norra Sverige har blivit antingen inställt eller kraftigt försenat. Men om några år kan läget vara på väg att förbättras.

I ett pressmeddelande berättar Norrtåg nämligen att företaget Transitio beslutat att tilldela Norrtåg tre fordon av typen Regina med en planerad leverans i slutet av 2019 och under första halvåret 2020.

Norrtåg i Norrbotten

Det är ännu inte klart var och hur fordonen kommer att utnyttjas, men klart är att reservfordonsflottan kommer att förstärkas. Utökningen av tåg ska skapa en bättre beredskap för störningar, främst under vintertid.

Möjliga användningsområden är trafiken mellan Haparanda och Luleå som ska starta någon gång runt år 2020/21.

– Detta är ett mycket viktigt för Norrtågstrafiken. I och med detta besked kommer vi få bättre förutsättningar att klara kommande vintrar och att förbättra kvaliteten i trafiken, säger Norrtågs Vd Maria Höglander i ett pressmeddelande.

Maria Höglander. Foto: SVT

Ska rustas först

Det handlar om samma typ av tåg som i dag går mellan Kiruna, Luleå och Umeå.

Fordonen har tidigare gått i trafik runt Uppsala och under de första åren ska de rustas upp till nyskick. De kommer att få det nya signalsystemet ERTMS så fordonen kan trafikera Botnia- och Ådalsbanan.

– Vi är naturligtvis mycket glada över detta beslut och kommer den närmaste tiden att analysera på vilket sätt dessa fordon tillsammans med övrig fordonsflotta gör bästa nytta i Norrtågstrafiken, säger Norrtågs ordförande Elvy Söderström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrtåg i Norrbotten

Mer i ämnet