Per-Ola Olofsson behöver ett spett för att komma in i källarförrådet i Pekinghuset som är en av de fastigheter som LKAB vill tvångsinlösa. Fastigheten har stora sprickbildningar. Foto: Hans Sternlund/SVT

Fastighetsägare i Kiruna centrum hotas av tvångsinlösen

Uppdaterad
Publicerad

Fem fastighetsägare i Kiruna centrum hotas av tvångsinlösen när LKAB vill få tillgång till marken. Det är bara ett år kvar tills avvecklingen av centrum ska börja och dessutom har sprickor blivit påtagliga i vissa hus.

Det var för ett år sedan som LKAB skickade in en så kallad ansökan om markanvisning till myndigheten Bergsstaten. Om ansökan går igenom innebär det att Bergsstaten kommer att bestämma priset för fastigheterna som LKAB behöver få tillgång till för att fortsätta gruvbrytningen.

”Vi kommer inte överens”

Det är fem fastighetsägare som LKAB ännu inte har kommit fram till en frivillig överenskommelse med.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Svenska civildatalogerna som bland annat ger ut Kiruna annonsblad och har sin verksamhet i det så kallade Pekinghuset är en av dem.

– Vi har verkligen försökt komma överens men vi har inte lyckats, säger delägaren Per-Ola Olofsson.

Om ett år ska den stora flytten från dagens centrum till ett nytt centrum ske, helst med all handel och andra verksamheter i centrum samtidigt och samfällt.

Sprickor i källaren

En annan sak som påskyndar det hela är att sprickor har börjat uppträda i källaren i bland annat Pekinghuset.

Anders Lindberg, presschef vid LKAB, säger att sprickorna kan ha orsakats av gruvbrytningen. Men rörelserna i marken är inte större än tillåtet och sprickorna ska heller inte påverka hållfastheten i byggnaderna.

Han påpekar också att LKAB har överenskommelser som täcker 99,3 procent av det område man behöver komma i besittning av. För den återstående delen kan det alltså bli fråga om tvångsinlösen för första gången under samhällsomvandlingarna i Malmfälten.

Per-Ola Olofsson säger att exproprieringshotet och osäkerheten kring framtiden påverkar företaget och dess anställda.

– Det här tar mycket energi, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet