Kiruna flygplats har stängt sedan fel på landningsbanan upptäckts. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fel på landningsbanan – Kiruna flygplats stängd

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna flygplats är stängd sedan man upptäckt fel på landningsbanan. Under söndagsmorgonen tvingades ett flygplan, på väg mot Kiruna, vända och landa i Luleå.

– Det är ett planerat underhållsarbete som gjorts. Man upptäckte imorse att landningsbanan inte var i skick för att ta emot flyg. Därför fick flygplatsen stängas tills det är åtgärdat, säger Fredrik Elgh på Swedavias pressjour till SVT.

Flygplatsen håller stängt under söndagen. Utöver det berörda flyget från Stockholm kommer eventuellt två andra avgångar och två ankomster till och från Stockholm att påverkas av underhållsarbetet under dagen.

Just nu jobbar man för att lösa problemet på flygplatsen.

Skulle hålla stängt i juli

Det finns redan planer på att hålla Kiruna flygplats stängt från mitten av juli och två veckor framåt på grund av banrenoveringen.

Enligt beräkningarna är det 35 flyg som inte kan starta och landa på Kiruna flygplats under den perioden. Ambulansflyg kan påverkas och även turistnäringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.