Piteå sjukhus får hård kritik efter ett självmord på den psykiatriska kliniken. Foto: SVT

Felaktig tvångsvård kan ha lett till självmord

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten får hård kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter en felaktig tvångsvård av en patient som tog livet av sig på den psykiatriska kliniken i Piteå.

IVO anser att vårdgivaren inte uppfyllt kraven på en god vård i och med att hen inte utretts eller behandlats för autism, som var en aktuell diagnos i barndomen.

Och att bristen kan ha lett till självmordet

Felaktig tvångsvård

”I vården och behandlingen inkluderas inte patientens neuropsykiatriska problematik.” skriver IVO i sitt beslut.

Dessutom har kliniken inte ansökt om förlängd tvångsvård när tiden för det gått ut, utan bara fortsatt med det som om ingenting har hänt.

”Anser chefsöverläkaren att tvångsvården ska fortsätta ska han eller hon ansöka hos förvaltningsrätten  om det.  Nu vårdades patienten enligt lagen om tvångsvård trots att tvångsvården upphört” skriver IVO.

Ville inte yttra sig

IVO konstaterar också att vårdgivaren fått chansen att yttra sig över förslagen till beslut, men inte hört av sig.

Verksamhetschefen vid psykiatriska kliniken i Piteå, Pernilla Nordqvist, säger att kritiken nu ska analyseras och åtgärdas.

– Det är aldrig bra att när sånt här händer, att en patient suiciderar, och när IVO kritiserar oss så måste vi vidta åtgärder, säger hon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.