Maxida Märak en av artisterna på festivalen Foto: SVT

Festivalerna samarbetar – istället för att konkurrera

Uppdaterad
Publicerad

Pamojafestivalen i Kiruna är en antirasistisk och drogfri festival.

Hiphopfestivalen – som arrangeras för första gången i Kiruna – förenar människor oavsett religion eller sexuell läggning.

Och istället för att konkurrera så blev två festivaler en.

Pamoja betyder tillsammans på swahili och just i år samarbetar två festivaler. Festivalerna Pamoja och Hipphop weekend arrangerar tillsammans en större och bättre festival.

– I år samarbetar vi med Kirunas allra första hiphopfestival. Vi kom överens att istället för att konkurrera med varandra den här helgen så samarbetar vi, säger arrangören Linnea Lundberg.

En mötesplats för alla

Pamojafestivalen som arrangeras för fjärde gången är en antirasistisk och drogfri festival. Syftet är att verka för mångfald och vara en mötesplats för människor som kanske annars inte hade kommit samman.

– Rasismen normaliseras i samhället i dag och den här festivalen är nu mer viktig än någonsin, att vi verkligen står upp för ett multikulturellt samhälle där alla är välkomna, säger Emmy Axelsson Ährlin, arrangör.

Späckat program

Det är dansgruppen Until the end crew som anordnar Hiphopfestivalen. Hiphop är för alla menar de, det spelar ingen roll vilken ålder, sexuell läggning eller religion du tillhör för att känna gemenskap med hiphopen.

Tittar man i programmet så hittar man föreläsningar, musik, dans, film, poesi och utställningar. Festivalen avslutas på lördag kväll med Shoreline Effect och Maxida Märak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.