Arkivbild. Foto: SVT

Fick permanenta skador efter läkarnas miss

Publicerad

Två läkare i Luleå kritiseras av inspektionen för vård och omsorg för bristande undersökning av en kvinnlig patient som visade sig ha tuberkulos.

Det hela började i slutet av maj 2016 när patienten uppsökte vård efter att ha lidit av magsmärtor samt hostat upp en del blod. Patienten hade även gått ner i vikt och haft ett högt CPR-värde, vilket är ett mått på inflammatorisk aktivitet i kroppen. Läkarna gjorde då bedömningen att patienten hade fått ett sår på tolvfingertarmen och det skrevs ut recept på läkemedel.

Symptomen förvärrades

Drygt sex veckor senare vände sig kvinnan till vården ännu en gång eftersom att hennes symptom hade förvärrats då hon mådde ännu sämre och var tröttare. Denna gång besökte hon en annan vårdcentral, det togs bland annat prover på kvinnans CRP-värde, blodstatus och järnstatus. Men inga ytterligare åtgärder vidtogs.

Ytterligare två veckor senare upptäckte en läkare att kvinnan led av tuberkulos och hon lades in på sjukhus.

Permanenta skador

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) anser att läkarnas miss ledde till att patienten idag har bestående men och permanenta skador. Hade hon fått en korrekt diagnos tidigare samt rätt behandling ska patienten med stor säkerhet inte drabbats lika hårt som hon nu gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.