Jeanette hade hjärntumör – fick träffa 27 olika läkare

Uppdaterad
Publicerad

Jeanette Svanberg drabbades av en hjärntumör och opererades i Umeå i juni 2012, men när hon kom tillbaka till hemkommunen Luleå och Sunderby sjukhus så började eländet. Hon fick träffa 27 läkare på tio månader och drabbades av medicinförgiftning, nu riktar IVO – inspektionen för vård och omsorg – skarp kritik mot landstinget.

Jeanette Svanberg fick inte en fast kontaktperson, utan rullades bara in i ett rum där det fanns en post-it-lapp med budskapet ”Jeanette Svanberg, Umeå, hjärntumör” och inget mer.

– Det kändes inte som ett bra mottagande och det blev bara värre. Under mina första tio månader fick jag träffa 27 olika läkare. Till slut blev det bara ett enda virr-varr av alla som kom och gick och gav olika besked, säger hon.

Arton olika mediciner

De många olika läkarna skrev också ut så många olika mediciner att Jeanette Svanberg blev kraftigt medicinförgiftad.

Biverkningarna var bland annat krampattacker, blodtrycksfall, ofrivilliga ryckningar i ansiktet, dimsyn, dubbelseende, minnesproblem och illamående.

Och hon klarar fortfarande inte av att se på teve.

– Om jag räknar med penicillinkurer så fick jag 18 olika mediciner Jag blev till slut som en drogad zombie och det kändes som att jag var instängd i en metalllåda. När folk pratade så var det som att de pratade i en burk. Det var hemskt och det är inte över ännu.

Skarp kritik

Hon anmälde landstinget till IVO, inspektionen för vård och omsorg, som gav henne rätt. Hon har blivit felbehandlad och medicinförgiftad och tvingats utstå ett stort lidande på grund av alltför generösa utskrivningar av mediciner.

Och landstinget får skarp kritik.

– Jag håller med om kritiken och jag beklagar att den här patienten drabbats så här. Vi ska ha en fast vårdkontakt för folk som opereras utanför länet. De ska inte falla mellan stolarna på det här sättet. Dessutom blir det aldrig bra när så många läkare är inblandade, säger landstingsdirektören Mats Brännström.

På väg tillbaka

Nu är Jeanette Svanberg på väg tillbaka till livet och hon kämpar för att bli kvitt medicinerna.

– Det är fortfarande jobbigt .Jag håller fortfarande på att trappa ner på läkemedel som Stesolid och den ger kraftiqa biverkningar som förmodligen inte hade varit så kännbara om jag inte fått så stora doser, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus sjuk- och äldrevård

Mer i ämnet