Susann Jonsson vd Filmpool Nord

Filmpool Nord hotar dra in stöd till produktionsbolag

Uppdaterad
Publicerad

I går höll Filmpool Nord ett av sina två årliga träffar med den produktionspersonal som arbetar i branschen i Norrbotten. En punkt som Filmpool Nords vd Susann Jonsson tog upp är den nu aktuella frågan om sexuella trakasserier i kulturbranschen.

På träffen poängterade hon att det råder nolltolerans mot sexuella trakasserier och mobbning när det gäller filmproduktioner som Filmpool Nord är med och finansierar.

– Jag ansåg det viktigt att som finansiär aktivt kliva fram och markera att vi tar vårt ansvar när det gäller den senaste tidens fullständigt oacceptabla mänskliga beteenden inom branschen. 

Metoo för skådespelare

Hon sticker inte under stolen med att hon och andra med lång erfarenhet i branschen är medvetna om att det förekommer olika former av sexuella anspelningar men inte i den nivå som nu uppdagas.

– Men att det förekommer i den dignitet som nu kommer fram. Det är chockartat.

Drar in finansiella stödet omedelbart

Hon pekar på att det produktionsbolagen och inte Filmpool Nord som har personalansvaret för produktionspersonalen.

– Men skulle någon i produktionsgänget känna att de är drabbade men varken kan eller vill prata med sitt bolag uppmanar jag dem att med full anonymitet vända sig till Filmpoolen.

Hur skulle du agera om du fick vetskap om att någon är drabbad?

– Jag skulle kräva omedelbara åtgärder av produktionsbolaget. Om det inte sker skulle jag med direkt verka dra in allt finansiellt stöd.

Hon säger att hon under sin femåriga tid som vd inte hört eller fått kännedom om att någon som medverkat i produktioner, finansierade av Filmpoolen, blivit utsatt för sexuella trakasserier. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Metoo för skådespelare

Mer i ämnet