Foto: Arkivbilder/SVT

Finland inför nya restriktioner – Haparandas kommunalråd kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Finland inför nya restriktioner för resor till Sverige. Från och med måndag blir det endast tillåtet med arbetspendling förutom för dem som bor närmast gränsen som till exempel centrala Haparanda.

Regeringen i Finland inför nya restriktioner mot Sverige, samt Norge och Estland. Från och med måndag tillåts enbart arbetsresor till Finland. Detta gäller dock inte människor som bor i närheten av gränsen.

– Om du bor i Nikkala får du inte åka över, men om du bor i centrala Haparanda får du åka över, säger Päivi Koivupalo.

Det är det försämrade coronaläget i Sverige, med med fler än 25 nya coronasmittade per 100 000 invånare, som gör att Finland beslutat att endast tillåta arbetspendling mellan länderna.

Kommunalrådet: ”Det är tokigt”

Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C) är kritisk mot systemet och anser att hela gränskommunerna, och inte bara delar av dem, bör kunna passera.

– Vi har inte samma smittspridning vare sig i Haparanda, Tornedalen eller Norrbotten. Utan siffrorna bygger på rikets siffror och det är tokigt, säger han.

Sven Tornberg (C) anser att det bör finnas så kallade gränspass, någonting som SVT Nyheter Norrbotten rapporterade om igår onsdag.

– Vi står bakom Tornedalsrådets uttalande och förespråkar en fortsatt öppen gräns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet