Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Jari Rantala om gränsbevakningen i Torneå.

Kommunerna tar över granskningen av inresande i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag övervakas Finlands inre gränser inte längre av gränsbevakningen. I stället är det kommunernas hälsovårdsmyndigheter som ansvarar för att inresereglerna följs.

Antalet gränsbevakare i finska Torneå kommer att halveras i antal från måndagen och de som blir kvar ska främst jobba med tjänste-handräckning för kommunens hälsovårdsmyndighet som i fortsättningen ska ansvara för att inresereglerna följs.

”Lättare kontroller”

Det blir alltså enklare att ta sig in i Finland från och med måndag.

– För vår del blir det lättare kontroller och fler stickprover för att se om de som passerar gränsen har vaccinationskort eller att de har gjort ett coronatest i närtid. Den inre gränsbevakningen ska vi inte jobba med mera, säger Jari Rantala, förman vid gränsbevakningen i Torneå.

Fullvaccinerade och barn välkomna

– Om du är fullt vaccinerad minst fjorton dygn innan resan så får du komma in till Finland även för att turista från och med måndag. Annars kan man ta ett snabbtest för covid-19 på finska sidan av gränsen, fortsätter Jari Rantala.

De som kommer från ett land med ett så kallat incidenstal under tio behöver varken ta ett coronatest eller visa upp något intyg.

Samma sak gäller de som är födda 2006 eller senare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet