Krav och regler som gäller vid utlandsresor

Uppdaterad
Publicerad

Många väljer kanske att tillbringa även denna semestern på hemmaplan. Men för den som väljer att resa finns en del krav och regler vid inresa till olika länder. Här kan du se en sammanställning över en rad europeiska länders riktlinjer vid inresor från Sverige.

Om du ska ge dig ut och resa kan det vara en god idé att införskaffa ett covidbevis, eftersom det krävs intyg på vaccination vid resor till flertalet länder.

Informationen om vad som gäller vid resor till olika länder kan uppdateras löpande, för att få reda på senaste uppdateringen inför resan kan du besöka ambassadernas reseinformation. Nedanstående regler är uppdaterade 21/7.

Danmark

Danmark kategoriserar länder i olika färger baserat på smittläget och färgen avgör vilka krav som gäller vid inresa i landet. Sverige är klassat som grönt vilket innebär att det inte finns krav på covidtest eller karantän vid ankomst, för den som är vaccinerad. Den fullständiga listan kan du ta del av här

Norge

Sverige klassas som grönt även i Norge och det innebär att man som resenär slipper inresekarantän. Undantag gäller resenärer som reser från Värmland eller Norrbotten, där inresekarantän gäller i tio dygn. Den som är fullt vaccinerad eller har haft covid-19 under de senaste sex månaderna har dock undantag från inresekarantän. 

Finland

Sedan 21 juni tillåts personer som vaccinerats resa till Finland, då det gått 14 dagar sedan sista dosen. Det gäller även personer som genom läkarintyg kan uppvisa att de haft covid-19 under de senaste sex månaderna.

Tyskland


Sverige klassificeras inte längre som riskområde. Allmänna kravet på negativt test, alternativ bevis på vaccinering eller tillfrisknande, karantän och digital anmälan för resande från Sverige till Tyskland är upphävt. Kraven på intyg av vaccinering eller tillfrisknande gäller dock fortsatt för samtliga flygresor till landet för personer över sex år. 

Frankrike
Fullvaccinerade resenärer från Sverige kan resa in i landet utan krav på test. Är man inte vaccinerad måste den som är över 11 år visa upp ett negativt covidtest som är högst 72 timmar gammalt. Det finns inget krav för den som reser från Sverige att sitta i karantän eller testa sig vid ankomst.

Spanien 
Resenärer som flyger till Spanien måste fylla i en hälsodeklaration tidigast 48 timmar innan ankomst. När deklarationen är ifylld ska en QR kod visas upp vid incheckning och ankomst till landet. 
Dessutom måste resenärer över 12 år som reser från övre Norrland visa upp certifikat som bevis på vaccination, negativt testresultat som är max 48 timmar gammalt eller ett intyg på att man genomgått en covidinfektion.  

Italien 
Den som reser till Italien måste fylla i ett digitalt formulär ”EU Digital Passanger Locator Form”. Från 1 juli krävs giltigt covidcertifikat vid inresa från bland annat Sverige, alternativt negativt PCR-test som är max 48 timmar gammalt. Barn under sex år är undantagna kravet.  

Grekland
Enligt svenska ambassaden kan situationen i landet ändras med kort varsel. För samtliga resande till Grekland krävs PLF-formulär. Men det krävs också ett negativt PCR-test, ett negativt antigentest som är max 48 timmar gammalt, alternativt EU:s digitala covidbevis för vaccination eller intyg om återhämtning från covidinfektion. 

Kroatien 
Inresebestämmelserna kan ändras med kort varsel. Resenärer kan resa in i landet med EU:s digitala covidbevis. Saknas det kan den som reser in i landet visa ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt. Ett intyg på negativt antigentest som inte är äldre än 48 timmar är också ett alternativ. Saknas intyg finns möjlighet att mot betalning testa sig vid inresan med obligatorisk isolering till dess att man fått ett negativt testresultat.

Turkiet
UD avråder fortsatt från icke-nödvändiga resor till Turkiet. Vid inresa krävs att man i förväg fyllt i ett inreseformulär som återfinns på turkiska hälsoministeriets hemsida. Resenärer ska även visa upp något av följande: negativt PCR-test som inte är äldre än 72 timmar, negativt antigentest ej äldre än 48 timmar, officiellt vaccinationsintyg, eller intyg som visar att man genomgått covidinfektion de senaste sex månaderna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet