Foto: SVT

”Finns en del brister”

Uppdaterad
Publicerad

Statsvetaren Håkan Myrlund säger att han tror på Novus slutsats i stort – men att undersökningen har en del brister.

Så här skriver statsvetare Håkan Myrlund i en kommentar om undersökningen:

Novus slutsats av sin undersökning att det finns ett folkligt stöd för ett självständigt Norrland är säkert riktig. De argument som förs fram av förespråkare respektive motståndare till tanken är säkert också riktigt uppfattade och redovisade, men undersökningen bör ändå få några kommentarer:

norrlandsdebatten

1. Vet inte Novus vad Norrland omfattar och vilka som är norrlänningar. Novus har bara tagit med de fyra nordligaste länen och vet tydligen inte att Gävleborgs län alltid räknats till Norrland. Kan det tänkas att stödet för ett självständigt Norrland är lägre i Gävleborgs län än i Norrbotten?

2. Novus redovisar inte hur fördelningen av de tillfrågade och deras svar fördelas på de olika länen.

3. Novus redovisar vad de kallar ”demografiska skillnader” men det är snarare ekonomiska och utbildningsmässiga faktorer. Om undersökningen ska vinna större tilltro borde faktiskt de reella demografiska faktorerna och en rad andra faktorer redovisas.

4. Svagheten med den här typen av undersökningar är att de tillfrågade inte får ta ställning till hela frågeställningen. Hur ska en självständighet utformas? Hur ska ett ”Norrlandsexit” genomföras? Villka relationer skulle ett självständigt Norrland ha till övriga Sverige och världen?

5. Det finns utan tvekan ett stöd för ett självständigt Norrland, men det finns säkert liknande stöd i andra delar av landet. Frågan gäller kanske inte enbart självständighet utan mera frånvaron av en politik som omfattar hela landet och inte enbart storstadsområden. Människor i Jokkmokk, Bengtsfors, Idre, Ljusdal och Torsby är kanske trötta på centralmaktstänkandet hos våra politiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

norrlandsdebatten

Mer i ämnet