Foto: SVT

Glesbygden tappar arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen spår att glesbygden kan tappa nästan en tredjedel av sin arbetsföra befolkning till år 2030.Hoppet står till invandrarna.

Globaliseringen gör att den internationella konkurrensen ökar, och de specialiserade jobben finns framför allt i storstäderna. Det gör att trenden med att allt fler flyttar till storstan väntas fortsätta och dessutom tillta.

I medelstora och små kommuner beräknas 17 procent av arbetskraften ha flyttat mellan åren 2000 och 2030. I glesbygdskommuner beräknar man tappet till 28 procent, enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen om globaliseringens effekter på svensk arbetsmarknad.

Det kommer därmed att uppstå en stor brist på arbetskraft i glesbygden, framför allt inom välfärden.

Lösningen är att de utrikes födda i betydligt större utsträckning förmås att stanna kvar eller flytta till mindre orter.

–Vi har ju en åldrande befolkning. Att upprätthålla service och ge vård och omsorg till de grupperna kommer bli en utmaning för kommunerna, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén till Sveriges Radio.

Samtidigt har polariseringen på arbetsmarknaden ökat, ” att tillväxten är störst bland de högsta och lägsta nivåerna på yrkestegen”, skriver Arbetsförmedlingen i rapporten. Den trenden är tydligast i storstadsregionerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.