Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar statsvetaren Simon Matti partiernas problem att värva unga till politiken. Foto: Anders Hjertström/SVT

Regionpolitikerna i Norrbotten bland de äldsta i landet – svårt att föryngra

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottens regionpolitiker är bland de äldsta i landet. Över hälften av ledamöterna, ordinarie och ersättare inräknade, är äldre än 65 år. Det visar en kartläggning som Uppdrag granskning gjort. Knappt två procent är 30 år eller yngre.

Det finns ingen snabb lösning när det gäller att komma till rätta med den höga medelåldern bland Norrbottens regionpolitiker. Men partierna måste se över sina interna processer för att locka fler unga att engagera sig. Det menar Simon Matti, statsvetare vid Luleå tekniska universitet.

– Att vi i Norrbotten har äldre politiker måste också vägas mot ålderstrukturen i länet i stort. Har vi många gamla i länet är det också rimligt att vi har en högre representation i de grupperna.

Vården – Val 2022

Jätteuppgift att locka yngre

Men han menar också att det är ett problem med den sneda åldersfördelningen.

– Där har partierna en jätteuppgift att locka yngre att vara med, att engagera sig, att ställa upp i val. Utan det faller hela tanken om en representativ demokrati.

Att yngre inte förmås att engagera sig politiskt måste ha att göra med partiernas interna processer, säger Simon Matti.

Mer om hans resonemang hör du i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet