Finska företag vill fixa stadsflytten

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna och Gällivare kommuner står inför stora utmaningar när hela samhällen ska omlokaliseras. En svår fråga är var man ska hitta alla byggföretag och byggarbetare. Kanske finns lösningen i öster.

Bygget av nya Kiruna har startat i och med att det nya stadshuset har börjat byggas. Under nästa år ska hela centrumbygget vara i gång och enligt beräkningar kommer ett par tusen byggjobbare behövas.

Detsamma gäller i Gällivare där stadskärnan ska förtätas och nya bostadsområden ska byggas.

Så nu kastar finska företag lystna blickar på möjligheterna.

– I Finland är läget inte så bra så företagen söker nya kunder och nya marknader, säger Seppo Ahola, näringslivsbolaget Digipolis i Kemi.

Söker samarbetspartners

På East-west konferensen i Gällivare som egentligen handlar om ett svenskt norskt näringslivsutbyte dök inte mindre än 57 finska företag upp. Är de lösningen på problemet att hitta företag och arbetskraft till samhällsomvandlingarna i Malmfälten?

– Det är säkert en av lösningarna, absolut. Vi jobbar ju stenhårt för att också hjälpa och lotsa våra lokala och regionala företag att ta del av de stora investeringarna. Där blir samarbetet med de finska företagen väldigt värdefullt, säger Tony Järlström, vd vid näringslivsbolaget Progressum i Kiruna.

– Vi vill betona att vi söker lokala samarbetspartners och vill bilda allianser, tillägger Seppo Ahola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.