• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör företagarens syn på utvecklingen och hur de tacklar den. Foto: Simon Vikström/SVT

Fiskeföretag i norr får hämta strömming i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Tillgången för strömming i Bottenviken har under flera år sjunkit. För att rädda surströmmingsäsongen har företag köpt in fisk från Finland.

Under tidigare år när fisket varit dåligt har företag kompletterat den svenska strömmingen med att köpa in utifrån. När företaget BD-fisk förra veckan färdigställde sin produktion för fileér kom det mesta av fångsten från finska vatten.

– Vi har säkerställt den volym som vi har prognostiserat för i år, säger Veronica Apelqvist, vd för BD-fisk.

EU-val 2024

Klimat- och miljöministern på besök

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) befann sig i Luleå under onsdagen. Under en dryg timme diskuterade hon med Veronica Apelqvist om problematiken och hur de såg på utvecklingen i Bottenviken.

– Jag ser väldigt positivt på mötet, det kändes engagerat och de verkar ha tagit åt sig av våra åsikter, säger Veronica Apelqvist.

Hör företagarens syn på utvecklingen och hur de tacklar den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet