Foto: SVT / Arkiv

Vandrare var trötta – larmade fjällräddningen

Uppdaterad
Publicerad

Fjällräddningen kallades ut för att undsätta en skadad vandrare i Jokkmokk kommun. Men när de kom fram till platsen visade det sig att sällskapet bara var trötta och ville ned från fjället.

Det var vid 11-tiden på torsdagen som fjällräddare larmades ut till två vandrare, en man och en kvinna, som befann sig på fjället några kilometer från Kisurisstugan. Enligt paret skulle kvinnan ha svårt att gå och behövde hjälp ned från fjället.

Men när ambulanshelikoptern kom fram till platsen visade det sig att ingen var skadad. Vandrarna var bara trötta och ville ha skjuts från platsen.

Får bekosta resan själv

Enligt polisen rådde det ingen fara för liv och hälsa, paret hade mat samt tält med sig på fjället. Och ville paret åka helikopter från platsen fick de bekosta resan själva – något som de valde att göra enligt P4 Norrbotten.

LÄS MER: 40 larm på 55 dagar

Paret betalade totalt 30.000 kronor för att ta sig ned från fjället med helikopter.

– Det är bra om människor uppmärksammar det här, att man inte får fjällräddning och skjuts med helikopter hur som helst. Utan det är när det är fara för liv och hälsa, om man måste till sjukhus och behöver hjälp, säger Marie Andersson, kommunikatör hos polisen.

”Kan förmedla kontakt med helikopter”

Det är inte första gången som fjällräddarna ryker ut till personer som är trötta. Enligt Andersson inträffar det hela tiden, men de får i varje fall göra bedömningar om det finns fara för liv och hälsa.

– Men om det är så att man är trött och inte orkar gå kan vi hjälpa till. Vi kan se till att förmedla kontakten med en helikopter, men då får man bekosta transporten själva, säger Andersson.

LÄS MER: Kebnekaise svårt för nybörjare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.