Vid lunchtid på onsdagen var fjällräddare framme vid platsen. Foto: Sarah Browne/Arkivbild

Dåligt väder försvårade räddningsinsats

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen larmades fjällräddningen om en starkt nedkyld och medtagen man på Kebnekaise, en räddningsinsats inleddes men först vid lunchtid på onsdagen nådde fjällräddare mannen. 

Sällskapet som mannen ingick i hade under tisdagskvällen sökt skydd i den gamla toppstugen, i närheten av Kebnekaises sydtopp. På grund av vädret hade fjällräddarna problem med att ta sig till platsen. Mannen fick hjälp av personerna från sitt sällskap, men SOS-alarm bedömde ändå att han var i behov av läkarvård.

Dåligt flygväder

Senare under natten meddelande polisen att det inte var något bra flygväder och att fjällräddare och ambulanshelikopter skulle fortsätta insatsen under morgontimmarna. En vårdbedömning gjordes också och enligt den svävade in mannen i livsfara.  

– Är det akut så måste de upp men kan det vänta kanske man tar det beslutet, säger Marie Andersson, kommunikatör vid polisens regionledningscentral.

Fjällräddare framme vid platsen

Strax efter klockan 12 på onsdagen skriver polisen på sin hemsida att fjällräddare tagit sig till platsen med hjälp av polishelikopter. Insatsen avslutades vid klockan 13:40 då mannen och hans sällskap fått hjälp att ta sig från toppen.

– De var medtagna och i behov av vila och mat, säger Marie Andersson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.