Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vädret satte tvärstopp för fjällvandrarna under helgens evenemang. Foto: Hans Sternlund/SVT

Fjällstormar gav kort första etapp när Fjällräven classic startade

Publicerad

Under helgen genomförs evenemanget Fjällräven classic med totalt 2 000 deltagare som ska vandra de elva milen från Nikkaluokta till Abisko.

Men på grund av den hårda vinden i fjällen blev det en kort första etapp för många.

Arrangörerna ville inte att deltagarna skulle ge sig ut på kalfjället och försöka övernatta i 30 sekundmeter. Det krävs mycket vana för att kunna slå upp ett tält i den vindstyrkan, och det saknar de flesta av deltagarna.

Stopp vid Kebnekaise fjällstation

Därför var det stopp vid Kebnekaise fjällstation, 19 kilometer från Nikkaluokta. En alldeles för kort sträcka för några, alldeles lagom för andra.

– Vi har en checkpoint där och vi kan instruera mindre vana fjällvandrare hur de kan tälta under säkra förhållanden, säger Carl Hård af Segerstad, evenemangsansvarig.

Deltagare från hela världen

Efter två pandemiår kan Fjällräven classic åter fylla maxkvoten för antalet deltagare. Omkring 70 procent kommer från andra länder och några har rest riktigt långt.

– Det var varit omkring 18 timmar flygning till Kiruna, men det var det värt, säger Wei från Singapore.

Familjen Gyllensvärd har rest från en annan del av den svenska fjällkedjan och räknar med att göra sträckan på sju dagar.

– Det är lagom för barnen. Det blir ganska korta etapper varje dag, säger Sofia Gyllensvärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.