Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Salomonsson om hur biljettbuggen påverkar sommarens turism i Kirunafjällen. Foto: Hans Sternlund/SVT

Fjällturismen drabbas av Vy tågs biljettstrul: ”Katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Urspårningar och en bugg i bokningssystemet hindrar resenärer att ta sig till Kirunafjällen. Nu är turistorganisationerna oroliga för sommaren.

– Vi har tappat ett halvt år i försäljning, säger Peter Salomonsson, vd för Kiruna-Lappland.

Två tågurspårningar på Malmbanan i vinter har begränsat möjligheterna att ta sig till Kirunafjällen. Vy tåg, som trafikerar sträckan, har dessutom problem med övergången till ett nytt biljettbokningssystem.

Biljetterna från södra Sverige till Norrbotten släpptes först den 24 maj och systemet är drabbat av buggar.

Turistbossen: ”Det är katastrof”

Idag måste bokningen delas upp i två om du ska resa längre norrut än Boden – ett problem som inte väntas vara åtgärdat förrän i juli.

– Det är ju inte bra för någon. Under tiden tittar vi på en mellanlösning, en sorts workaround, säger Marie Torneus, kommunikationschef på Vy tåg.

Biljettstrulet har fått stora konsekvenser för fjällturismen i Norrbotten – och Peter Salomonsson är inte nöjd med situationen.

– 60 procent av Kirunafjällens besökare kommer med tåg. Det är katastrof, säger vd:n för Kiruna-Lappland.

Flera banarbeten planerade

Sedan tidigare är det känt att Kiruna flygplats håller stängt under två veckor för beläggningsarbeten. Dessutom kommer det vara flera stora banarbeten på Malmbanan.

– Det innebär att besökare kommer att få slingra sig hit via andra orter och andra transportsätt, säger Peter Salomonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.