Bilden till höger visar var lavinerna har rusat fram. Vägen är täckt av is och snö. Foto: SVT Grafik/Privat

Fjällväg avstängd – två stora laviner norr om Stora Sjöfallet

Uppdaterad
Publicerad

Två laviner gick i Stora Sjöfallets nationalpark på tisdagsmorgonen. Delar av Ritsemvägen är numera avstängd och bortspolad efter lavinernas framfart.

– Det kommer vara stopp där ett par dagar, säger Stefan Hannu, ordförande för Ritsemvägens samfällighetsförening.

En kilometer norr om Suorva har två laviner kapat av Ritsemvägen i Gällivare kommun. Det är en enskild väg som drivs av en vägförening, där bland annat Vattenfall, Gällivare kommun och flera samebyar ingår.

Enligt Stefan Hannu, ordförande för Ritsemvägens samfällighetsförening, är vägen helt avkapad.

– Vi har helikopterbilder som visar att vägen har farit. Det kommer vara stopp där ett par dagar, säger han.

”Tidsfråga innan det kommer mer”

Planen var att maskiner skulle röja undan vägen under förmiddagen, men eftersom att vattnet fortsätter strömma räknar man med att fler laviner kommer gå.

– Det är bara en tidsfråga innan det kommer mer. Vi måste avvakta tills det har lugnat sig. Vi måste vänta tills vattennivåerna har börjat sjunka, just nu sprutar det bara över vägen.

Hänt samma sak tidigare

Orsaken bakom lavinerna är snösmältningen i kombination med kraftigt regn.

– Detta har hänt förut på precis det här området, men det bör vara ett par år sedan, säger Stefan Hannu, ordförande för Ritsemvägens samfällighetsförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.