Fler är hemma länge med barnen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska föräldrar väljer att vara föräldralediga längre nu än för tio år sedan. Men frågan är ändå om papporna är hemma tillräckligt länge.

Den viktigaste faktorn för hur länge föräldrarna är hemma är när de anser att barnet är redo att börja förskolan.

-Det kan ju mycket väl finnas en starkare norm om att vara hemma längre med barnen i dag. Det kan även ha med förskolornas personaltäthet att göra, eller väntetider, men det kan jag bara spekulera i, säger Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan.

Färre tar ut betalda dagar

Föräldrar har under de senaste tio åren förlängt sin föräldraledighet, framför allt genom att ta ut färre betalda dagar per vecka, enligt en färsk rapport från Försäkringskassan. Mammorna tar i dag ut i genomsnitt 15,3 månaders föräldraledighet på hel- och deltid, papporna 3,8 månader.

Andelen barn som börjar i förskolan vid ett års ålder har samtidigt minskat något, enligt rapporten, medan något fler barn börjar vid 1,5 års eller 2 års ålder.

Ökat fokus på barnen

Psykologen Martin Forster, som även är doktor i psykologi vid Karolinska Institutet, pekar på att föräldrar tycks ha ökat sitt fokus på barnen under det senaste decenniet. Att vara förälder har blivit lite som en hobby för många, och det har kommit många nya böcker och tidningar om föräldraskap.

-Då blir det också viktigare att fatta rätt beslut, exempelvis kring när barnet borde börja förskolan.

Men vad är egentligen rätt ålder för förskolestart? Forskningen är inte entydig, och visar på fördelar med en tidig start, bland annat för språkutvecklingen och den sociala utvecklingen. Men även nackdelar, som att barn som börjar tidigt kan bli lite stökigare, enligt Forster.

För lite pappatid

Bristen på jämställdhet är problematisk, tycker han. För trots att barnen får mer tid med sina föräldrar kanske de ändå får för lite tid med sina pappor, som tar ut en femtedel av föräldraledigheten och är lediga på deltid i högre utsträckning i mammorna.

-Många pappor halkar nog efter i början och har inte en lika nära relation till barnen tidigt i livet. Chansen att bygga upp en relation med barnet minskar ju lite om man är hemma så kort tid som tre-fyra månader, säger Martin Forster.

Fast som tur är går det att skapa en bra anknytning med barnet även senare, när det har börjat förskolan.

-Anknytning handlar inte bara om någon som tröstar, utan även någon som uppmuntrar till att upptäcka världen och åka rutschkana. Papporna ligger bättre till i den senare fasen, säger Marin Forster.

Fakta: Mammor hemma sex månader obetalt

 * Vanligtvis mäter inte Försäkringskassan hur länge föräldrar faktiskt är hemma, utan bara hur många föräldradagar de tar ut. När Försäkringskassan för första gången på tio år mätte den totala längden på föräldraledigheten visade det sig att den hade ökat jämfört med 2003.

 * Kvinnor är föräldralediga på heltid och deltid i motsvarande 15,3 månader men tar bara ut föräldrapenningdagar för 9,5 månader – de tar alltså ut motsvarande cirka sex månaders obetald ledighet.

 * Män är i genomsnitt föräldralediga i 3,8 månader och tar ut 2,2 månaders föräldrapenning.

Källa: Försäkringskassan. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.