Länsstyrelsen i Norrbotten meddelar att antalet covidfall bland grundskolebarn aldrig varit så hög som nu. Genrebild. Foto: Lars Pehrson/TT

Fler covidfall bland grundskolebarn i Norrbotten än någonsin

Publicerad

Den senaste rapporten från Länsstyrelsen i Norrbotten har kommit. De slår bland annat fast att antalet covidfall bland grundskolebarn i länet aldrig varit högre under pandemin.

Sju kommuner har ökade smittotal jämfört med veckan innan. Det handlar om Arvidsjaur, Gällivare, Haparanda, Kiruna, Piteå, Älvsbyn och Övertorneå.

– Smittspridningen ligger cirka 27 procent högre än riksgenomsnittet. Antalet konstaterade fall bland grundskolebarn är högre nu än tidigare under pandemin, skriver Länsstyrelsen och fortsätter:

– Ledighet och större högtider medför högre risk för smittspridning. Detta på grund av att efterlevnad av restriktioner och rekommendationer inte efterföljs.

Krislägesavtalet fortsatt aktiverat

Statistik visar också att andelen smittade barn och ungdomar är högre efter höst-, jul-, sport- och påsklov.

– En kommun anger att de har allvarlig påverkan på förskole- och skolverksamhet där tre grundskolor helt eller delvis hålls stängda. Orsaken är att det råder akut brist på vikarier.

Vidare slår Länsstyrelsen fast att det är fortsatt hög belastning på sjukvården.

– Läget är tufft och krislägesavtalet är ännu aktiverat.

Läs mer här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet