Arkivbild. Foto: TT

Fler får chans att bli lärare

Publicerad

Allt fler vill läsa till lärare på distans och utbildningsplatserna blir nu fler vid Luleå tekniska universitet.

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och årskurs 1-3 utökas med 20 nya platser redan i höst. Distansutbildningen ger studenterna möjlighet att bo kvar på sin hemort och göra sin verksamhetsförlagda utbildning i närområdet.

– Lärarbristen är stor i hela landet, men särskilt kännbar i glesbygden där bristen på lärare i värsta fall kan innebära nedlagda skolor. Skola och förskola är en förutsättning för att unga människor ska bo kvar och därför är distansutbildning en lyckad satsning för Norrbottens och Västerbottens kommuner, säger Lena Nyström, universitetsadjunkt vid Luleå tekniska universitets Institution för konst, kommunikation och lärande.

Så är söktrycket

Söktrycket till lärarutbildningarna på distans har varit högt inför höstterminen 2016:

* Grundlärarprogrammet med inriktning mot grundskolans årskurs 4-6 hade 85 förstahandssökande till 30 platser (jämfört med 72 förstahandssökande inför höstterminen 2015. Inför höstterminen 2014, då programmet inte gavs på distans, var det 29 förstahandssökande).

* Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans åk 1-3 hade 134 förstahandssökande till de ursprungliga 40 platserna (jämfört med 132 förstahandssökande inför höstterminen 2015. Inför höstterminen 2014, då programmet inte gavs på distans, var det 48 förstahandssökande).

Nu utökas det sistnämnda utbildningsprogrammet med ytterligare 20 platser.

– Vi utökar eftersom vi har möjlighet att till viss del omfördela det totala antalet platser vi har, säger Lena Nyström.

NORRBOTTENS LÄN:
Boden: 8 studenter.
Luleå: 19 studenter.
Piteå: 4 studenter.
Kiruna: 4 studenter.
Gällivare: 1 student.
Arvidsjaur: 6 studenter.
Älvsbyn: 4 studenter.
Kalix: 6 studenter.
Jokkmokk: 2 studenter.
Övertorneå: 3 studenter.
Haparanda: 2 studenter.

VÄSTERBOTTENS LÄN:
Skellefteå: 9 studenter.
Lycksele: 3 studenter.
Dorotea: 1 student.
Vilhelmina: 1 student.

ÖVRIGA SVERIGE:
Täby: 1 student.
Stockholm: 1 student.
Malmö: 1 student.
Markaryd: 1 student.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.