Johan Claesson, ordförande polisförbundet i region nord.

”Fler huvuden måste rulla”

Uppdaterad
Publicerad
Polisförbundets ordförande i Region Nord, Johan Claesson, riktar skarp kritik mot polisens nationella ledningsgrupp. Han menar att facket inte har något förtroende för ledningen.

Det handlar om det nya avtalet som arbetsgivarna polismyndigheten och facket polisförbundet kommit överens om.

Johan Claesson menar att Polismyndigheten inte kommer att uppfylla eller genomföra avtalet i sin helhet

Han menar vidare att arbetsgivaren tidigare inte har följt avtalet och är nu skeptisk till att avtalet ska hållas den här gången.

Enligt Johan Claesson står det i avtalet att facket ska få insyn och möjlighet att påverka i frågor som bemanning, rekrytering och arbetsmiljöfrågor.

– Det är bristen på förtroende – har arbetsgivaren på nationell nivå ambitionen och förmågan att leverera det som man har kommit överens om, säger Johan Claesson, ordförande i polisförbundet i Region Nord.

”Jag tycker det är tråkigt”

Klas Johansson, från polisens nationella ledningsgrupp, svarar på kritiken:

– Jag tycker det är tråkigt att det finns förtroende problem i det nationella perspektivet, min uppfattning är att avtal ska hållas och att avtalet kommer att följas.

”Fler huvuden måste rulla”

Det är framför allt rikspolischefen som Johan Claesson är kritisk mot.

– Att rikspolischefen Dan Eliasson har fått sparken är ett steg i rätt riktning för att kunna skapa förtroende och tillit, men jag tror att fler huvuden ska få rulla på den nationella nivån för att vi ska få ordning på förtroende och tillit mellan anställda och ledning, säger han.

Frågan om hur man ska få tillbaka förtoendet och tilliten och vilka som ska sitta i polisledningen hamnar hos den nya rikspolischefen Anders Thornberg som tillträder den 15 februari.

Avtalet i korthet

Visa

Löneökning för kollektivet på 5,4 procent vid denna revision, 1 april 2018 (revisionstillfällena för hösten 2017 och hösten 2018 har slagits ihop).

Dessutom finns garantier om 0,5 procent löneökningar vid tre tillfällen för löneökningar utanför revision (ej chefer).

Överenskommelse om utrymmet vid det andra revisionstillfället, den 1 oktober 2019, är inte satt.

Satsningarna på de lägst betalda poliserna fortsätter. Det gäller dem som jobbat i minst fem år och har en lön understigande 28.500 kronor.

Arbetet med att utveckla alternativa karriärvägar fortsätter. Det ska gå att göra karriär utan att bli chef och detta ska också återspeglas i lönen.

Lönetillägg för poliser som arbetar i eller mot särskilt prioriterade områden kommer utvecklas som dagtillägg och tillämpas så snart det är klart. Det finns också en överenskommelse om fortsatta satsningar på polislönerna.

Källa: Polisförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer