Rikspolischef Dan Eliasson Foto: Janeric Henriksson / TT

Rikspolischefen Dan Eliasson avgår – får nytt toppjobb

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Dan Eliasson avgår från sin post. I stället går han vidare och blir ny generaldirekör för MSB.
”Jag hade gärna fortsatt”, säger han i ett pressmeddelande från polisen.

Regeringen beslutade under onsdagen att Dan Eliasson ska bli ny chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och kommer därmed att sluta på sin post som rikspolischef.

”Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag”, säger Dan Eliasson i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Han gör sin sista dag som rikspolischef den 15 februari och tillträder den nya tjänsten på MSB den 5 mars.

”Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts. Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan. En lönemässig uppvärdering av polisyrket har startat. Den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits”, säger Dan Eliasson.

Har kritiserats flertal gånger

Eliasson har vid flera tillfällen kritiserats för sitt arbete inom Polismyndigheten både internt och från Polisförbundet. Kritiken handlar bland annat om omorganisationen och missnöjet över att många poliser valt att lämna yrket.

Även oppositionen i riksdagen har varit kritiska. Bland annat har Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tidigare krävt hans avgång. Och för drygt ett år sedan ställde förre inrikesministern Anders Ygeman (S) ett ultimatum till polisen och Eliasson att vända utvecklingen vad gäller uppklarade brott och brottsutredningar.

Mats Löfving är fortsatt ställföreträdande rikspolischef och chef för polisens nationella operativa avdelning.

  • Född 1961 (56 år) i Sundsvall, uppvuxen i Garpenberg i södra Dalarna.
  • Juristexamen vid Uppsala universitet. Har även studerat EG-rätt i Amsterdam.
  • 1995-2006, politisk sakkunnig och statssekreterare vid justitiedepartementet under justitieministrarna Laila Freivalds (S) och Thomas Bodström (S).
  • Efter regeringsskiftet 2006 blev Eliasson tillförordnad chef vid Säkerhetspolisen.
  • 2007-2011, generaldirektör för Migrationsverket
  • 20011-2014, generaldirektör Försäkringskassan.
  • 2015-, rikspolischef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poliskrisen

Mer i ämnet