Petra Lundh tillsammans med nyligen avgångne rikspolischefen Anders Thornberg på Folk & Försvar 2019. Foto: Henrik Montgomery/TT

Polisfacket: ”Positivt när glastaken spräcks”

Uppdaterad
Publicerad

Petra Lundh blir den första kvinnan på posten som rikspolischef.

”Det är positivt när glastaken spräcks, men hon är framför allt en erfaren ledare, säger Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow till TT.

Polisfacket välkomnar valet av Petra Lundh som ny rikspolischef efter Anders Thornberg.

Att hon saknar bakgrund som polis är inget problem, menar Katharina von Sydow.

Krisen inom polisen

”Med den kunskap som Petra Lundh har så kommer hon väl fylla kostymen och dessutom aviserade man om en biträdande rikspolischef, något som vi inom Polisförbundet har efterfrågat eftersom det är ett så komplext och svårt uppdrag. Där finns det en möjlighet att komplettera den polisiära kunskapen”, säger von Sydow.

Petra Lundh tillträder som rikspolischef den 1 december och blir då första kvinnan på posten. Samma datum tillträder den avgående rikspolischefen Anders Thornberg sin nya tjänst som landshövding i Hallands län

Facket ser nu fram emot ett möte med Lundh för en dialog om framtiden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Petra Lundh om nya uppdraget. Foto: Jessica Gow/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet