Kerstin Sjöberg är ordförande för polisförbundet i region Öst. Foto: Polisförbundet/TT

Polisförbundet: ”Höj lönerna och förbättra arbetsvillkoren”

Uppdaterad
Publicerad

Polisförbundet i Region Öst är kritiska till att polisen i Sörmland inte lyckats återanställa fler än fem poliser efter polisens omorganisation. I hela regionen handlar det om totalt 16 återanställda poliser sedan 2016.

– Det är klart att det inte är bra, säger Kerstin Sjöberg, ordförande i polisförbundet region Öst.

Enligt henne är bemanningen inom polisen för dålig. Orsaker till att yrket inte lockar är främst för låga löner och dåliga anställningsvillkor, enligt Kerstin Sjöberg.

– Vi har ju behov av mycket fler poliser än vi får till oss. Ändå får vi en större numerär från polishögskolan än vad andra regioner får men det räcker ändå inte. Återanställning sker inte heller i den omfattning som behovet är, säger hon.

Krisen inom polisen

”Många fler vill tillbaka”

Siffror som SVT Sörmland begärt ut visar att polisen återanställt fem avhoppade poliser sedan polisens omorganisation 2015. Kerstin Sjöberg menar att det är för få.

– Det duger ju inte, det finns betydligt många fler som vill tillbaka men den informationen vi får är ju att det finns större möjligheter i andra branscher att få upp sin lön. Politikerna måste bli bättre på att ge poliser möjligheter att höja lönerna och stärka arbetsvillkoren, säger hon.

Hinner bara med det akuta

Du menar ju att det finns en polisbrist i länet, hur märks det av?

– Allmänheten vill till exempel se poliser ute på gator och torg för att öka tryggheten. Men de poliserna finns ju inte alltid eftersom att det händer andra saker som prioriteras på ett annat vis. Det som händer här och nu är det man har möjlighet att åka på, säger Kerstin Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet