Rikspolischef Dan Eliasson skriver bland annat att det måste till kraftigare påföljder för unga brottslingar. Foto: TT

Eliasson: För lätt för kriminella att komma undan

Publicerad

Det är för lätt för kriminella att komma undan i dag. Om det handlar om vårdinsatser eller strängare straff för att lösa det, det måste politiker besluta om. Det skriver rikspolischefen Dan Eliasson och Mats Löfving, chef för NOA, på DN Debatt.

Polischeferna går ut i en gemensam debattartikel på DN Debatt där de listar flera insatser som behövs för att motverka den grova brottsligheten. Rikspolischefen Dan Eliasson och ställföreträdande rikspolischefen och chef för polisens nationella operativa avdelning, Mats Löfving, pekar ut två frågor som kräver särskilda åtgärder – den grova brottsligheten och angreppen mot polisen. De menar också att båda dessa problem hänger samman.

Inte nöjda med rådande system

Bland insatserna som pekas ut nämner Eliasson och Löfving att det måste till kraftigare påföljder för unga brottslingar.

”För unga lagöverträdare som ställer sig helt utanför samhällets spelregler, till exempel genom dödligt våld och grova brott i gängmiljöer, måste nya lösningar övervägas. Om det handlar om vårdinsatser för att påverka eller strängare straff är en politisk fråga. Påföljden ska spegla det brott som är begånget. Rådande system möter inte dagens utmaningar”, skriver polischeferna.

Andra insatser som pekas ut är skarpare lagstiftning i form av möjligheter till kameraövervakning och tillgång till datalagring. Man vill också få till en bättre bemanning och ett starkare rättsskydd för poliser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer