Efter attackerna mot poliser – Eliasson vill se hårdare straff

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens attacker mot poliser vill rikspolischefen Dan Eliasson nu se hårdare straff för brott mot poliser.

– Jag skulle gärna se att straffen höjdes mer än vad de är i dag. Jag är övertygad om att en skärpning av straffen kommer, säger han.

Med anledning av den senaste tidens händelser, där bland annat en polisman besköts i sitt hem, hölls i dag en manifestation utanför polishuset i Västerås.

Samtidigt utreder nu riksåklagaren, på uppdrag av regeringen, om lagstiftningen ska skärpas när det gäller angrepp på polisen och annan blåljuspersonal.

– Det skulle i så fall bli en brottsrubricering som skulle heta blåljussabotage, med ganska betydande straffskala, säger Anders Perklev, riksåklagare och utredare.

Reaktion på polisens arbete

Rikspolischef Dan Eliasson menar att den senaste tidens attacker mot poliser kan vara ett uttryck för att polisen har varit framgångsrik i sitt arbete mot den organiserade brottsligheten.

– Det här är ofta ett sätt att försöka sabotera vårt framgångsrika arbete, säger Dan Eliasson.

Ingen viktigare uppgift för kriminalpolitiken

I måndagens Aktuelltsändning gav även justitie- och inrikesminister Morgan Johansson sin syn på det allt grövre våld som riktas mot poliser.

– Det finns just nu ingen viktigare uppgift för kriminalpolitiken än att knäcka de här gängen, säger han.

Han förklarade att han är beredd att pröva ”alla förslag inom rättsstatens gränser” för att komma till rätta med det den grövre gängkriminaliteten och nämnde flera aviserade lagändringar.

Bland annat en planerad skärpning av straffen för grova vapenbrott som, förutsatt att riksdagen ger sitt bifall, träder i kraft den 1 januari 2018.

– Det innebär både att man får häktningspresumtion, det vill säga att om du misstänks för ett sådant här brott så kan du häktas, men också att polisen får tillgång till hemliga tvångsmedel, som avlyssning och hemlig teleövervakning.

– Det är sådant som gör att du kan hitta de här individerna på ett bättre sätt. Det är ett förslag som jag tror kommer få betydelse, säger Morgan Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.