Bevisen mot 21-åringen räckte inte för att åtala honom för mordförsök. Foto: TT

21-åring döms till fängelse för narkotikabrott och grovt vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

21-åringen, som tidigare var misstänkt för att ha skjutit mot en polismans villa i Västerås, döms av Västmanlands tingsrätt för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott till fängelse i ett år och sex månader.

21-åringen har erkänt innehav av sammanlagt 27 gram kokain och döms för det. Han frias dock på flera väsentliga punkter i åtalet, bland annat grovt narkotikabrott.

Enligt åtalet ska 21-åringen från januari 2016 till februari 2018 hanterat och sålt minst 800 gram kokain. Tingsrätten anser dock att detta inte är styrkt, utan endast bygger på åklagarens påståenden om att överskotten i hans ekonomi rör sig om kokainhandel.

Enligt åklagaren skulle även 21-åringens flickvän varit inblandad, men tingsrätten väljer att fria henne på alla åtalspunkter. Detta medför att även de åtta misstänkta knarkköparna som åtalats för narkotikabrott också frias.

DNA på vapen som besköt polisvilla

21-åringen var även åtalad för grovt vapenbrott eftersom han enligt åklagaren innehaft den Kalashnikov som användes vid beskjutningen av polisvillan i Västerås i oktober ifjol. Han frias dock även på den åtalspunkten.

Den enda bevisningen för detta var att 21-åringens DNA fanns på vapnet, något som tingsrätten anser inte räcker för att bevisa att det är hans.

DNA från två andra personer fanns också på vapnet som Missing People hittade i en väska vid Norrleden i november.

Döms för flera brott

21-åringen döms dock för ett annat grovt vapenbrott, han ska nämligen haft en färdigladdad pistol i en vapengömma i skogarna vid Finnslätten.

Utöver narkotikabrott och grovt vapenbrott döms han även för en rad mindre brott. Bland annat olovlig körning, rattfylleri och brott mot vapenlagen.

21-åringen, som var villkorligt frigiven, döms till fängelse i ett år och sex månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.