Foto: TT/SVT

Polis och hans familj får 100 000 var efter skott mot villa

Uppdaterad
Publicerad

Polisbefälet som fick sin villa beskjuten med automatvapen i oktober 2017 får 100 000 kronor i ersättning från Brottsoffermyndigheten. Alla fyra familjemedlemmar får samma belopp.

Natten mot lördag 28 oktober 2017 blev polismannens villa i Västerås beskjuten med 22 skott från ett automatvapen. På övervåningen låg polisen och hans familj, däribland två barn, och sov. Ingen kom till fysisk skada, men familjen blev mycket skärrad.

Nu har Nämnden för brottsskadeersättning beslutat att alla familjemedlemmarna får 100 000 kronor vardera i kränkningsersättning från Brottsoffermyndigheten.

”Stor hänsynslöshet”

– Skytten har visat prov på mycket stor hänsynslöshet genom sitt agerande. Det var bara lyckliga omständigheter som gjorde att ingen i huset blev träffad, säger Bo Eriksson, jurist vid Brottsoffermyndighetens brottsskadeenhet i ett pressmeddelande.

Motiveringen handlar om att skytten måste ha varit likgiltig inför att personer i huset hade kunnat träffas av skotten, och dö. Familjen har därmed varit utsatt för försök till mord, och får den ersättning som är bruklig till offer som varit utsatta för mordförsök, men inte skadats fysiskt.

Kopplat till polisens arbete

Brottsoffermyndigheten drar slutsatsen att skotten mot polisens bostad är kopplad till hans arbete.

– Att en företrädare för rättsväsendet utsätts för ett attentat på det här sättet i sitt hem tillsammans med sin familj är oerhört allvarligt. Vi hoppas att den utbetalda ersättningen kan bidra till att kompensera familjen för den mycket allvarliga kränkning som de blivit utsatta för, säger Åsa Lundmark, chef för brottsskadeenheten i pressmeddelandet.

En 21-årig man satt häktad misstänkt för försök till mord efter skottlossningen, men åtalades inte för brottet, på grund av bristande bevis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.