Foto: SVT Arkiv

Fler unga och ovana fjällvandrare

För femte året i rad ökar antalet unga män i åldern 18–30 år som fjällvandrar. Men många är oerfarna, dåligt utrustade och underskattar hur jobbigt det kan vara eller hur snabbt vädret kan slå om.

Fjällen har under sommaren i allt högre utsträckning blivit en arena för träning och idrott, vilket lockar många unga. Men de flesta fjällvandrar och det är inte ovanligt att de överskattar sin egen förmåga.

– Det handlar om brist på erfarenhet, att man inte känner sin egen kropp och vet hur jobbigt det kan vara, säger Per-Olov Wikberg, samordnare för Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Väljer tält

Att det är fler ovana besökare i fjällen visar också en undersökning som Fjällsäkerhetsrådet har gjort. Tre av fyra fjällstationer och destinationsbolag anser att de har fler ovana besökare än för fem år sedan. Unga fjällbesökare skiljer sig också åt från den genomsnittlige fjällvandraren eftersom de i högre uträckning tältar.

Snabba väderomslag

Vad många oerfarna vandrare inte är medvetna om är att vädret kan slå om väldigt snabbt i fjällen. Regn och snö gör att man snabbt kyls ner och blir det dimma är det lätt att gå vilse. Och om det händer något kan man inte alltid ta hjälp av mobiltelefonen, vilket många tror.

– Man kan inte lita på att man kan ringa med sin mobil i fjällen. Det finns inte täckning överallt, säger Per-Olov Wikberg.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fjällräddning Norrbotten

Mer i ämnet