På onsdagskvällen pågår det flera skogsbränder i Norrbotten som inte är under kontroll. Det här är en arkivbild. Foto: SVT

Skogsbränder i Norrbotten: ”Hälften är inte under kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen pågår det 14 skogsbränder i Norrbotten. Varav hälften inte är under kontroll.

Vid lunchtid på onsdag rasade åtta skogsbränder i bland annat Jokkmokk, Överkalix, Gällivare och Älvsbyn och Arvidsjaur. Under onsdagseftermiddagen och kvällen har larmen fortsatt att komma in till räddningstjänsten.

– Vi har just nu elva pågående skogsbränder runt om i Norrbotten som den kommunala räddningstjänsten är inblandad i,säger Adam Dahlberg, räddningstjänstens inre befäl, som ansvarar för större delen av länet, men inte för Arivdsjaur och Arjeplog där det också brinner.

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Inte under kontroll

Klockan 20.45 på onsdagskvällen beskriver han läget i ”sina” Norrbottenskommuner så här:

– Vi har fem bränder som vi inte har under kontroll och det är två i Jokkmokk, en i Gällivare, en Överkalix och en i Älvsbyn. Jag bedömer inte att läget är kritiskt vid någon av bränderna, men de är inte under kontroll.

Två stora bränder i Arvidsjaur

I området Arvidsjaur och Arjeplog pågår det också flera skogsbränder som inte är under kontroll.  Det brinner vid Laxtjärn utanför Arvidsjaur sedan tidig onsdagförmiddag.

– Branden är på 30 hektar. Vi har fått hjälp av en helikopter och just nu ser det försiktigt bättre ut, säger Ulf Lundström, räddningschef i beredskap.

Han konstaterar att situationen i Arvidsjaur är mycket tuff, för det rasar även en skogsbrand  i Reivo.

– Det är också en större brand där vi inte har en klar lägesbild ännu.

På onsdagskvällen kom det också larm om en brand nära sjön Tjeggelvas på berget Gallakvarre i Arjeplog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet