Arkivbild Foto: TT

Flera områden utan ström i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Piteå är utan ström i och med den knepiga väderleken. – Det är snölasten som är problemet. Vi har tagit ut allt folk som går, säger Jörgen Andersson-Strand, chef på avdelningen Elnät för Pite Energi.

På lördagen blev det driftsstörningar i flera områden i Piteå kommun. Men de flesta Piteåbor fick sedan tillbaka strömmen efter nattens arbete.

Men nya fel uppstod och nu är det driftstörningar i bland annat: Rosvik, Norrfjärden, Harrbäcken, Hemmingsmark, Blåsmark och Pitsund. Det är helgens väder som har gjort att träden viker sig ned över ledningarna vilket i sin tur leder till strömavbrott.

– Det är vädret som ställer till det. Det är snölasten som är problemet. Vi har tagit ut allt folk som går, säger Jörgen Andersson-Strand, chef på avdelningen Elnät för Pite Energi.

Ingen prognos

I nuläget finns ingen prognos för när Pite Energis kunder får tillbaka sin ström igen. Men i Öjebyn kommer problemet vara löst när som helst, enligt Pite Energi.

– Väderprognosen just nu är ju inte så bra när det fortsätter att snöa. Det är svårt att säga, säger Jörgen Andersson-Strand.

Uppdaterat 16:25

Pite Energi fortsätter att jobba med att lösa problemen. I en del områden, som till exempel Öjebyn, ska strömmen vara tillbaka men Jörgen Andersson-Strand, chef på avdelningen Elnät, räknar med sent kvällsjobb.

– Vi kommer jobba på ikväll. Men det blir i alla fall bättre när det regnar och inte snöar. Då lossnar det istället för att bygga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.