Polisen grep flera demonstranter

Uppdaterad
Publicerad

Polisen grep tidigare i dag sex personer i Kallak utanför Jokkmokk. Personerna tillhörde den grupp som demonstrerar mot en planerad gruva i området.

Sex personer greps idag vid lunchtid av polisen i Kallak utanför Jokkmokk. Personerna hör till en grupp som protesterar mot gruvbolaget Jokkmokk iron mines planer på en gruva i området. Sedan en tid tillbaka har demonstranter byggt torn och spärrat av en väg.

Enligt Anette Nilsson, polis, gick gripandet lugnt till. De gripna fördes därefter i en buss till Gällivare polisstation. 

Jokkmokk iron mines

Släpades på  marken

Personer som SVT:s Oddasat har pratat med säger att folk släpades efter marken. Polisen däremot uppger att bara de som inte följde med frivilligt har dragits i armarna av två poliser.

Oddasats reporter Mikaela Sjöstedt har varit på plats under dagen och berättar att ett tiotal poliser och två polispiketer funnits i området.

-De som finns kvar på området nu sedan polisen lämnat och de gripna förts iväg, har inte ännu pratat ihop sig hur de ska agera, berättar hon.

-Men ambitionen tycks vara att de ska stanna kvar och fortsätta protesterna.

Förbereder sprängning

Orsaken till att polisen ingrep just idag är att gruvbolaget planerar att spränga i området och därför måste vägen röjas. Rester av de två tornen som spärrat vägen ligger nu kringspridda vid vägkanten.

Den uppgiften vill däremot inte Fred Boman, vd för Jokkmokk iron mines, bekräfta.

– I bolaget har vi nu bestämt att vi inte utåt kommenterar vad som ska hända framöver. Det får visa sig, säger han till nsd.se

-Precis efter att polisen lämnat området så kom gruvbolagets lastbilar med borriggar och sprängmattor, säger Mikaela Sjöstedt reporter på Oddasat.

Enligt polisen i Gällivare är de gripna misstänkta för egenmäktigt förfarande och våldsamt motstånd.

Märklig stämning

Greta Lindberg har en sommarstuga i området och berättar att när hon kom dit fanns aktivister i de bägge tornen och att det också låg aktivister framför en grävskopa.

-Det var en lugn och märklig stämning. Polisen förde bort aktivisterna och hissade upp en skopa till tornen och tog ner dem därifrån. Det var en tyst kamp. Man hörde bara några ord som ”aj”, ”stopp”, ”nej”, ”kan du gå själv? inte – då får jag bära dig”.

-Det var många poliser där och jag tycker att de kunde hjälpts åt att bära bort aktivisterna istället för att släpa dem på marken. Det var inte en lång bit men en del var ju barfota. Det var onödigt, säger hon.

Greta Lindberg sympatiserar själv med aktivisterna och är medlem av en facebookgrupp som stöder dem.

-Jag tycker att de är fantastiska, säger hon.

-Jag tycker att det är jättesorgligt att de ska borra. Jag trodde inte det skulle ske i sommar. Hela insatsen känns fruktansvärd. Det måste kosta miljoner av skattebetalarnas pengar för en gruva som kanske inte ens kommer att gynna oss i Sverige.

Två anhållna

Senare på kvällen beslutade åklagare att anhålla två utländska medborgare. Övriga fyra släpptes efter förhör fria.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jokkmokk iron mines

Mer i ämnet