Foto: Henrik Montgomery, TT

Flera skogsbränder – tungt läge för räddningspersonalen

Uppdaterad
Publicerad

En rad skogsbränder härjar runt om i Norrbotten och i princip all räddningspersonal som finns att tillgå i länet har kallats in.

Under helgen har räddningstjänsten bekämpat ett flertal skogsbränder runt om i Norrbotten. Sent på söndagskvällen var alla utom en under kontroll.

Under måndagen fortsatte problemen, redan på förmiddagen arbetade räddningstjänsten med sex skogsbränder, tre stycken i Jokkmokk, två i Pajala och en i Gällivare.

Skogsbränder i Norrbotten 2018

– Jag bävar en aning för vad som komma skall. Med det här vädret så kommer vi sannolikt att ha fullt upp, säger Ronny Lindberg, inre befäl vid räddningstjänsten.

Tufft läge för personalen

I princip all räddningspersonal som finns att tillgå har tagits in och uppstår fler bränder kan läget bli tufft för den personal som arbetar.

– Vi har ju semestertider som alla andra så nog kan det bli så att personalen går på knäna, men vi kan inte göra annat i den här situationen, säger Ronny Lindberg.

I flera av fallen har skogsägare och markägare egen personal på plats och i bland annat Jokkmokk har markägaren kallat in en helikopter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet