Arvidsjaur flygplats.

Flygplatsen kan bli utan flygtrafik i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Arvidsjaur flygplats riskerar att bli utan flygtrafik i sommar.
– Det är inte bra, säger Anna Fällbom från Trafikverket.

Nextjet meddelade tidigare i år att de ska sluta trafikera flyglinjen mellan Arvidsjaur och Stockholm. Bolagets förklaring är att det inte längre är lönsamt att operera på kommersiella grunder och att det krävs statlig ersättning för att klara det.

Efter det började Trafikverket en upphandling för att säkerställa trafiken på sträckan. Men endast ett anbud har inkommit – från Nextjet – och det uppfyller inte kraven i förfrågningsunderlaget. Flygbolaget har inte lämnat in efterfrågade uppgifter om mellanlandningar, stolskrav samt tidtabeller.

– Vi vet vad vi har lämnat in och vi vet också hur kraven ser ut – därför vill vi i lugn och ro utvärdera beslutet som Trafikverket har tagit. Titta på de punkter som Trafikverket har slagit ner på för att se om vi delar åsikterna på de punkerna. En utvärdering är på sin plats innan vi kan lämna vidare kommentarer, säger Nextjets kommunikationsdirektör Henning Lindberg.

Gör en ny upphandling

Trafikverket avbröt därmed upphandlingen och gör nu ett nytt försök. En ny upphandling är dock en lång process eftersom EU:s regler måste följas.

– Vi styrs av EU:s luftfartsförordning och kommer tyvärr inte ifrån det, säger Anna Fällbom, chef för trafikavtal och transportnät.

Flygtrafiken kan stå still

Det innebär att flygtrafiken kan komma att stå still under hela sommaren innan en ny upphandling är klar.

– Det är olyckligt med ett sådant glapp i trafiken. Det är inte bra, framförallt för resenärerna som berörs allra mest. Men förhoppningen är, om allt går bra, att trafiken ska vara ingång på slutet av augusti, säger Anna Fällbom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.